Roest is erg vervelend, omdat het sterke materialen in de loop der tijd minder sterk maakt. Heb je wel eens een metalen staaf proberen te buigen? Grote kans dat het onmogelijk is. Tenzij hij helemaal verroest is. Dan breekt hij zo af. Roest in voertuigen kan dus voor veel schade zorgen en dient voorkomen te worden.

Hoe ontstaat roest?

Het proces waar roest door ontstaat, wordt ook wel vaak oxidatie genoemd. Metalen reageren op een combinatie van water en zuurstof. Het is een van de meest vookomende vormen van corrosie. Op den duur zullen zuurstof en ijzer zich op atomair niveau met elkaar hechten. Deze nieuwe verbindingen die ontstaan, noemen we ijzeroxide. Door water wordt dit proces erg versneld.

Kalk in kraanwater

Wat sommige mensen niet weten, is dat ons kraanwater niet geheel onschuldig is met betrekking tot de vorming van roest. We gebruiken het leidingwater voor ontzettend veel dingen, zo ook voor het schoonmaken van auto-onderdelen. Kalk zorgt ervoor dat oppervlakken poreus worden en zorgt er dus voor dat, met de tijd, beschermende lagen verdwijnen. Als op ijzerwaar de beschermlaag verdwijnt, geef je de ruimte aan oxidatie en kan roestvorming ontstaan. Ons advies is dus om een waterontharder te kopen. We raden waterontharder.com aan. Uiteraard zal het met nieuwe voertuigen allemaal wel meevallen, maar voornamelijk oldtimers  zijn gevoelig voor roest. Je kunt dus maar beter het zekere voor het onzekere nemen en een waterontharder aanschaffen.

Waar komt roest het vaakste voor in de auto?

Zoals al even genoemd, roesten auto’s tegenwoordig een stuk minder snel dan vroeger. Toch zijn er een aantal plekken die nog steeds gevoelig zijn voor roestvorming. Dit zijn de voorste wielkasten. Het is een veelvoorkomend probleem, waar autofabrikanten nog geen perfecte oplossing voor hebben gevonden. Opspattend water en steentjes zijn in principe geen echt probleem. De wielkasten worden namelijk beschermd door een kunststof beschermkap. Het water dat van boven komt, zorgt echter voor problemen. De ruitenwissers vegen het regenwater naar beneden. Door roosters wordt dit regenwater de eerste jaren goed afgevoerd, maar door ouderdom komt het regenwater al na enkele jaren bij de wielkasten terecht. Hier tast het de kasten aan en kan roest zich gaan vormen. Met goed onderhoud kun je dit nog enigszins voorkomen.

Pin It on Pinterest